top of page

Per a començar a dissenyar una SD podem partir d’una o diverses competències del currículum (Procés 1), d’un problema existent o simulat, és a dir, d’una activitat autèntica (Procés 2) o bé d’una temàtica específica ja sigui perquè motiva a l’alumnat, perquè és actualitat, perquè ho decideix el docent... (Procés 3).

Tot i que no és determinant, el més habitual és que quan partim d’un tema acabem realitzant un procés d’aprenentatge basat en investigació (ABI), mentre que d’altra manera seguim un aprenentatge basat en projectes (ABP)

Com escollir?

Per a realitzar una bona SD, totes tres opcions són correctes. Allò important és ajustar-se a la realitat del context i saber combinar els diferents processos al llarg del curs. A continuació presentem una proposta imaginant un trimestre amb 5 SD:

  • La primera SD del trimestre pot partir d’un centre d’interès o d'una qüestió (P3) que capti l'atenció de l’alumnat. D’aquesta manera comencem fomentant la motivació i alhora ens serveix per conèixer l’alumnat i les seves habilitats en el treball en equip, la cerca d’informació, el raonament, l’autonomia i altres competències que aniran reforçant al llarg del curs.

  • Les tres següents SDs poden partir de les competències específiques que hem de treballar a la nostra assignatura. Per escollir les competències entre totes aquelles que marca el currículum, és important haver fet una estructuració i seqüenciació per cursos i trimestres, de manera coordinada amb la resta de l’equip docent implicat.

  • Per últim, la darrera SD de cada trimestre pot partir d’una problemàtica real o una activitat autèntica, relativament complexa, que englobi tot allò treballat al llarg del trimestre. Aprofitant que ja coneixem prou l’alumnat i que aquest té rodatge en la metodologia ABP, la SD ens pot servir com a avaluació qualificativa trimestral.

bottom of page